Virgin Money Business Lounge

An evocative business lounge designed for Virgin Money in the heart of London capturing both the spirit of Virgin and the city’s unique vibe.

London, England

Concept

We worked on this project with the VM design team who had conceived a business lounge featuring bespoke pieces of furniture that would evoke the spirit of Virgin and London. Inspired by iconic symbols from a shared history, the VM team used an eclectic blend of these elements to create a truly unique and contemporary space.

Design Process

The central glass and steel chandelier pays homage to Mike Oldfield’s classic Tubular Bells album. There were multiple layers of complexity in designing this piece. The selection of the appropriate glass tubes, the suspension system for these tubes and the weight loading of the entire piece were meticulously researched and tested. Models were built to understand the diffusion of light and the creation of shadow. We also had to be conscious to design the chandelier in a way that provided for its cleaning and maintenance over the long term.

Manufacturing

The chandelier contains over 600 glass tubes and 100 steel tubes cut to different lengths. They are suspended from a specially constructed lighting rig containing an elaborate LED array. This is all set in a frame which is recessed into the ceiling and controlled by switching that links with the buildings BMS.

Delivery

Our team worked hand in hand with the main contractor to ensure that our schedule of install dovetailed with the construction and electrical works on site. We developed an exacting build program and project plan that delivered this incredible feature piece on time and created a solution which exceeded our customers expectations.

Overview

One of the elements that made this project so special for our team was the challenge to produce such an eclectic mix of one off pieces. Apart from the Tubular Bells inspired Chandelier, we also made an ornamental replica piece as featured on the original Mike Oldfield album cover. The Richard Branson relief was also a meticulous undertaking for our team. Getting the balance right between light and shade was key to creating an authentic perspective.

Site by The Tomorrow Lab. All rights reserved 2017.

Part of the MJ Flood Group.